Stel jezelf open voor een nieuwe zienswijze
Welkom   |  Over mij   |   Foto album   |   Agenda   |   Activiteiten   |   Cursistenwerk   |  LinXtra's   |  Contact    

LinXtra's

Op deze pagina kunt u een aantal verhalen en ervaringen, gedichten en uitspraken lezen. 
Ook tip ik u, onderaan deze pagina, over interessante boeken en website's.


Verhalen en ervaringen

Engelenworkshop


Corry

Ik heb genoten van de dag en alles er omheen zoals een mooie plek, de mensen, de sfeer en 
niet te vergeten de lunch. Dank voor de foto's, een leuke herinnering aan mijn eerste beeldhouwwerk.
Ik kom zeker nog een keer terug.

 

 

Tineke
Jenneke en Jolanda, heel veel dank voor een zeer bijzondere dag. 
Zoveel mooie en bijzondere attenties die we van jullie kregen. De heerlijke lunch, de engelenkaartjes, de kruidenkaarten en ook de bloemenmandala. Het mooie weer, het mee mogen genieten van zo'n bijzondere plek en het werken met zo'n bijzonder steen.
Alles in de puntjes verzorgt, de materialen, de werkruimte, de workshop, de meditatie en de mooie plek door jullie aandacht en liefde. Ik heb heel veel engelenenergie mee naar huis genomen - het was ongelooflijk.




Willy

Hallo Jenneke en Jolanda,
Hartelijk dank voor de toegestuurde mooie foto’s. Heel mooi gedaan ook, in werkhouding. Het was een heerlijke dag, alles klopte. Jij als docente, Jenneke als gastvrouw en de prachtige plek. Toen de zon ook nog doorbrak en we lekker buiten konden werken met de natuur en dieren om ons heen, ontbrak er niets meer aan.

Inmiddels staat mijn engel op haar/zijn zacht grijs/groen geverfde sokkel naast een grote engel van witte speksteen die een vriendin van mij gebeeldhouwd heeft. Dankjewel voor deze fijne dag! en een Lieve groet.



Gesprek met een steen
Thomas Claus leest Wislawa Szymborska: Bekijk en beluister deze inspirerende video http://vimeo.com/11813099


Cultuur om de hoek 2012

Het speksteen was zo leuk. Dat zal iedereen wel proberen want ik wil het iedereen aanraden want het leukste dat is dat wel bijna. Doen jullie ook mee?
Groetjes Angel uit groep 5 

 


Het was erg leuk en je kon je beeldje zelf maken. Dat vond ik het leukst. Slijpen en glad maken. Met water werken en warm maken dat was wel heel heet. Ik heb van mijn speksteen een babouscka gemaakt. En je kan nog veel meer dingen maken. Ik heb een babouscka gemaakt omdat het me leuk leek.
Groetjes van Bonnie uit groep 6

 



Hoi, ik heet Maaike. Ik ben 10 jaar en ik kom uit Strijen. Ik zit in groep 7.
Ik vond het heel leuk om met speksteen te werken. Mijn speksteen is een olifant geworden. Want olifanten zijn mijn lievelingsdieren. Ik heb speksteen al vaker thuis gedaan. Toen werd het een dolfijn. Mijn olifant en dolfijn zijn goed gelukt. Ik vind knutselen superleuk. Ik kan het ook goed. Doei, nog veel bedankt voor de leuke woensdagochtend.
Leerlingen groep 5-6-7 OBS De Meerwaarde



Zand en Steen

Dit verhaal vertelt over 2 vrienden die door de woestijn liepen. 
Op een gegeven moment tijdens de reis kregen ze ruzie en de ene sloeg de ander in het gezicht. Degene die geslagen werd was gekwetst maar zonder iets te zeggen schreef hij in het zand "Vandaag sloeg mijn beste vriend mij in het gezicht".
Ze liepen verder totdat ze een oase vonden, waar ze besloten een bad te nemen. Degene die geslagen was, raakte vast in de modder en dreigde te verdrinken maar de vriend redde hem. Nadat hij was bijgekomen schreef hij op een steen "Vandaag redde mijn beste vriend mijn leven". De vriend die had geslagen en zijn beste vriend had gered vroeg hem: "Nadat ik je had geslagen schreef je in het zand en nu schrijf je op een steen, waarom ?".
De vriend antwoordde: "Als iemand ons pijn doet moeten we het in zand opschrijven waar de wind van vergeving het kan uitwissen, maar als iemand iets goeds doet voor ons, moeten we het in steen graveren waar geen wind het ooit kan uitwissen".

-- Bron: Onbekend --


Cultuur om de hoek

Van Mirthe, Lydia en Anke namens de klas (groep 8 School met de Bijbel)
Pas geleden kwam Jolanda bij ons in de klas om met ons te beeldhouwen. We moesten allemaal een steen uitzoeken die op onze tafels lagen. Die moesten we gaan vijlen met een kleine vijl. Als hij helemaal glad was, moesten we er vorm in brengen. Als dat gebeurt was moesten we het beeldje gaan schuren en daarna gaan polijsten. Toen werd hij droog gemaakt met een soort föhn. Als je hem met was insmeert wordt hij glimmed en glad. Je beeldje is dan klaar !!!! (het was super gaaf).




Projectweek KUNST

Twee leerlingen
Vandaag gingen we met onze klas 7/8 beeldhouwen. We kregen beeldhouwen van Jolanda. Eerst vertelde Jolanda iets over beeldhouwen en daarna gingen we aan het werk. We begonnen met een hoekige speksteen, we moeten de putjes en gaatjes wegwerken met een raspje. Daarna kon je langzamerhand naar de vorm toe werken. Als je de vorm had moest je het gaan schuren. Je moest met drie verschillende schuurpapiertjes schuren. De eerste was gewoon schuren en de andere twee met water. Als je klaar was met schuren moest je het onder de kraan afspoelen. Daarna moest het drogen, Jolanda deed dat met een soort föhn. Daarna gingen we onze werken insmeren met was. De was moest in de steen trekken, dat duurde even. Toen moesten we het met een katoenen doekje af doen. Als je klaar was moest je het werk naar de klas brengen. De bedoeling was om het klaar te hebben om 12.15 maar het duurde tot ongeveer 12.30.

 

Twee leerlingen

Woensdagochtend gingen we op school beeldhouwen. De lerares heten Jolanda. We kregen allemaal een speksteen. Die moesten we in de vorm slijpen met een rasp. Romen had een slak genaamd Slakkie het was ook een koe genaamd. Moetje. Luc had een big, maar die brak dus heette hij Gebroken Big. Als je heel lang op één plek raspte dan kreeg je de kleur van de steen te zien. Toen moesten we hem met een schuurpapiertje glad maken en allen krasjes en deukjes verwijderen. Daarna gingen we het opnieuw schuren maar dan met een nat schuurpapiertje. Op dat moment braken de beeldjes van Cedric en Luc vandaar de naam Gebroken Big.
Toen het was geschuurd moest dat nog een keer met een zachter schuurpapiertje. Als dat was gebeurd moest je hem afspoelen en laten drogen onder een föhn. Toen moesten we hem met was in smeren en laten intrekken. Daarna zagen ze er heel mooi uit. Je kon ze niet meer herkennen.



Robbert Maas - Leerkracht groep 7-8 OBS Willem de Zwijger
Tijdens de tentoonstelling reageerden de ouders van de kinderen zeer enthousiast. Ik was ook blij met extra stuk speksteen, zodat ik kon laten zien waar de kinderen mee begonnen zijn. Alle kinderen waren ontzettend trots op wat ze hadden gemaakt. Gedurende de workshop merkte ik dat steeds meer kinderen van het idee afstapten dat ze iets moesten maken dat heel duidelijk iets voorstelde. Sommige kinderen zagen er opeens iets in en weer anderen vonden het steeds minder noodzakelijk om er iets in te zien.

Bedankt!


Zomeratelier !

Theo en Tea Oostenrijk
Erg attent van je om zo snel de foto's toe te sturen van onze workshop.
Wij kijken terug op een erg prettige dag samen met de andere cursisten en met jouw inspirerende aanwezigheid

 

Mieke
Dat klinkt vrolijk, inspirerend, professioneel en uitnodigend. In een landelijke omgeving en een muziekje op de achtergrond heerlijk kijken naar -, raspen -, hakken - en schuren aan een steen.
Samen met mensen die ik niet ken met hetzelfde bezig zijn. Kijkend naar elkaars werk als vanzelf een gesprek, afgewisseld door heerlijke stiltes met alleen de ritmische geluiden van de rasp, hamer of klopper. Ondanks gedrevenheid is 't goed regelmatig afstand te nemen zodat de steen kan laten zien wat een volgende stap kan zijn ...
Beeldhouwen is als een veel-zijdig kunstwerk: het creeërt, het confronteert en het fascineert ! 



Speksteen bewerken door Groep 5b van Eben-Haezerschool uit Oud-Beijerland

Ruth, Adriënne, Willemien, Willeke en Tobias.

Toen de juf tegen ons woensdag vertelde dat we speksteen gingen maken, waren wij heel benieuwd.
We moesten allemaal een dienblad en een beker meenemen.
Om kwart over negen gingen we naar het handvaardigheidlokaal. Daar ging juf Jolanda alles uitleggen.
We kregen een soort mesje en een steen en we moesten een vormpje gaan maken. Na de pauze moesten we dat gaan schuren. Toen we daarmee klaar waren moesten we ons dienblad en beker gaan pakken. In de beker moest water gedaan worden en daarna moest je het schuurpapiertje in het bekertje doen en de steen schuren. 
Toen dat klaar was moest het beeldje in de was gezet worden met een soort schoenenpoets. Onze stenen gingen toen heeeeeeeel mooi glimmen! O ja, we moesten wel heel goed opletten dat onze steen niet viel, want dan gaat hij stuk. 
Aan het einde van de ochtend hadden we allemaal een mooie steen gemaakt. Ruth had een vis, Adriënne een zeehond, Willemien een kip, Willeke een haai en Tobias een zeeschelp. 
Wij vonden speksteen heel leuk om te maken - Groetjes van allemaal 



Serpentijn in de 16e eeuw

In de 16e eeuw werd door de Saxen vaatwerk (servies) vervaardigd van serpentijn. Dit vaatwerk werd alleen gebruikt door hoogwaardigheidsbekleders. Wijnproefbekers waren zeer kostbaar en geliefd; wanneer de wijn vergiftigd was sloeg het serpentijn uit.


De steenhouwer - uit het tijdschrift ODE

Er was eens een man die stenen hakte uit een rots. Hij vond zijn werk veel te zwaar en droomde dat hij rijk was. En plotseling was hij rijk. Op een dag stond hij langs de weg toen er een koning voorbij kwam in een prachtige koets. Was ik maar koning, dacht hij ontevreden, dat zou nog mooier zijn, en plotseling was hij koning.
Met veel ruiters en paarden reed hij in een gouden koets door zijn rijk. Maar de koning begon te klagen over de hete zon, die in zijn gezicht schroeide. Ontevreden als hij was, zuchtte hij en dacht. Was ik maar de zon. En onmiddelijk was hij de zon en strooide hij zijn gouden stralen over de aarde. Totdat er een wolk kwam, die zijn stralen tegenhield. Ik wou dat ik zo machtig was als die wolk, dacht hij ontevreden. En zo werd hij een wolk en kon hij de stralen van de zon tegenhouden. De wolk viel in grote druppels naar de aarde en het water stroomde woest over het land. Alleen een rots bleek machtiger dan het water. Toen werd hij kwaad, omdat de rots nog sterker was en wilde hij liever een rots zijn. Ook dit gebeurde.
Toen kwam er een man met een scherpe beitel en grote hamer en hij hakte in de rots om er stenen van de maken. Toen dacht de rots: was ik maar weer die steenhouwer. Dat geberude en vanaf dat moment deed de man elke dag zijn zware werk en was hij tevreden.

 

 

Gedichten

 

Inspiration & Creation
"The creative mind is a sacred gift 
and the rational mind is a faithful servant"


-- Albert Einstein --


De Steen
Ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde
het water gaat er anders dan voorheen
de stroom van een rivier hou je niet tegen
het water vindt er altijd een weg omheen

Misschien eens gevuld door sneeuw en regen
neemt de rivier mijn kiezel mee
om hem dan glad en rond gesleten
te laten rusten in de luwte van de zee

Ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde
nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
ik leverde bewijs van mijn bestaan
omdat, door het verleggen van die ene steen
het water nooit dezelfde weg zal gaan

-- Bram Vermeulen --
-- Paul de Leeuw - gezongen --


Steen
Verdriet kit al mijn krachten samen
zodat ik roerloos wordt als steen
Mijn hele wezen wordt materie
een ondoordringbaar star mysterie
O sla de rots, opdat ik ween


-- Maria Vasalis --
Uit: Vergezichten en gezichten


Uitspraken

§ Beter veel werk voor iets dan weinig werk voor niets (Charlotte van Wageningen-9 jaar)
§ Men betaald de leraar slecht, als men slechts de leerling blijft.

§ Mensen die geen fouten maken, maken meestal niets.
§ Creativiteit is het vermogen om van weinig veel te maken.

§ Om creatief te zijn heb je moed nodig (Matisse)

§ Een diamant is een stuk steenkool dat het goed heeft gedaan onder druk.

 

Boekentips

Beelden in steen
Hanneke Pereboom - ISBN 90 5877 4058
Beeldhouwen in steen
Inge Toner - ISBN 90 2132 7678
Beeldhouwtechnieken
John Plowman - ISBN 90 6764 0910
ZIEN KUNST vanhet KIJKEN
Henri Fredriksz - ISBN 978 90 8832 1205

De Hoeksche Waard, de moeite waard
Deel 6: Cultuur en Creatie van en uit de Hoeksche Waard
ISBN 90 7784 905X

Spiegelogie
Willem de Ridder - ISBN 90 7245 5452 

Webtips

  •  
Webdesign: DaaniraK